Sylwestrowe menu – jak szybko przygotować ciepłe dania, które zachwycą gości?

Sylwester tuż tuż! Wszyscy w niecierpliwością czekamy na szaloną noc, zapowiadającą nadejście kolejnego roku! Każdy, kto rozważa zorganizowanie sylwestrowej domówki, z pewnością rozgląda się za najlepszymi przepisami! Mamy dla was kilka dań, które zachwycą gości i będą proste w przygotowaniu. Te klasyki świetnie dopełnią sylwestrową imprezę!Sylwester tuż tuż! Wszyscy w niecierpliwością czekamy na szaloną noc, zapowiadającą nadejście kolejnego roku! Każdy, kto rozważa zorganizowanie sylwestrowej domówki, z pewnością rozgląda się za najlepszymi przepisami! Mamy dla was kilka dań, które zachwycą gości i będą proste w przygotowaniu. Te klasyki świetnie dopełnią sylwestrową imprezę!

Czy ciepłe dania na sylwestra to dobry pomysł?

Przygotowanie ciepłych dań na imprezę ma wiele zalet, szczególnie zimą. Świetnie rozgrzewają i pomagają utrzymać energię, którą tracimy razem podczas szalonych całonocnych tańców. W związku z różnymi preferencjami smakowymi gości warto zaproponować różne opcje, zarówno dla mięsożerców, jak i wegan czy wegetarian. Sprawdźcie nasze propozycje, które przygotujecie w nie więcej niż 40 minut!

Szybkie i sprawdzone przepisy na sylwestra

Nachosy z chili con carne

Na pierwszy ogień danie w gorącym, meksykańskim klimacie. Proponujemy nachosy z chili con carne, które idealnie sprawdzą się jako mała, ciepła przekąska. Przygotowanie zacznijcie od posiekania warzyw – dwóch cebul, dwóch ząbków czosnku i papryczki chili. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i wsypcie na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Zaczekajcie, aż nieco się zarumienią, a następnie dodajcie chili. Następnie dodajcie także 5 g kminu rzymskiego. Przemieszajcie składniki i smażcie przez kilka minut. Dzięki temu przyprawy nadadzą całości swój niepowtarzalny aromat. Dodajcie na patelnię 500 g mielonego mięsa. Posypcie je z wierzchu przyprawą do gyrosa i przez chwilę smażcie. W tym czasie wyłóżcie na deskę do krojenia 400 ml pomidorów z puszki i posiekajcie. Najlepiej nie odcedzajcie ich zbyt dokładnie, bo sok jest bardzo ważny dla całej potrawy. Wsypcie pomidory na patelnię i połączcie z mięsem i warzywami. Całość duście pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec dodajcie na patelnię czerwoną fasolkę z puszki i jeszcze przez moment gotujcie. Zwróćcie uwagę, by fasolka za bardzo nie rozmiękła. Przygotujcie talerze, w których będziecie serwować chili con carne nachos. Wsypcie do nich nachosy, a następnie polejcie z wierzchu sosem mięsnym. Potrawę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu – na ciepło.

Kotlet de volaille

To klasyk na polskich imprezach. Dzięki temu przepisowi dowiecie się, co zrobić, by kotlet był miękki i wilgotny. Każdą z piersi kurczaka delikatnie rozbijcie tłuczkiem i posypcie obficie przyprawą do kurczaka. Przygotujcie farsz, drobno siekając koperek i mieszając go z miękkim masłem. Doprawcie farsz pieprzem i odrobiną soli. Na każdą pierś kurczaka połóżcie porcję masła, a następnie starannie zwińcie. Mięso obtoczcie w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej, dokładnie formując owalne kotlety. Smażcie w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu, obracając co jakiś czas, aby równomiernie się usmażyły. Podawajcie z mieszanką sałat i sosem winegret.

Ruloniki ze szpinakiem

Wegetariańska propozycja w zestawieniu to pyszne ruloniki ze szpinakiem. Ich przygotowanie jest bardzo proste! Do mąki dodajcie wodę, jajko, olej i sól, ubijcie na jednolitą masę. Usmażcie cienkie placki naleśnikowe. Paprykę pokrójcie w kostkę, szpinak rozmroźcie i odsączcie. Przesmażcie paprykę na rozgrzanym maśle. Zwróćcie uwagę, by masło nie przypaliło się. Dodajcie szpinak i duście kilka minut. Do masy dodajcie jajko, rozdrobnioną fetę, ulubione przyprawy i gałką muszkatołową. Wysmarowane farszem placki zwińcie w ruloniki, ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Polejcie roztopioną łyżką masła. Pieczcie w temperaturze 180°C około 15 minut.

Jeszcze więcej propozycji na ciepłe dania na sylwestra znajdziecie na Przepisy.pl.