Łuszczyca to choroba nieuleczalna. Można jednak działać w taki sposób, aby złagodzić jej objawy, dzięki czemu nie będzie miała ona negatywnego wpływu na nasze życie. Oprócz stosowania odpowiednich dermokosmetyków istotna jest także odpowiednia dieta, która ma wpływ na to, że choroba nie będzie dawała tak mocnych objawów.Skąd czerpać wiedzę?
O dermokosmetykach, które są dedykowane osobom zmagającym się z łuszczycą, opowie dermatolog. Czy jednak jego wiedza na temat diety jest wystarczająca? Z pewnością nie. Na szczęście nie brakuje cennych publikacji, które dla osób z przewlekłymi stanami zapalnymi skóry, mogą okazać się ciekawym źródłem wiedzy. Wśród nich znaleźć można książki mgr farm. Magdaleny Kurzyp. Łuszczyca dieta nie będzie tak straszną chorobą, jeżeli będzie dbało się o jakość spożywanych posiłków. Ważna jest regularność i systematyczność w przypadku stosowanych dermokosmetyków oraz odpowiednio zbilansowane posiłki. Dzięki temu wiele osób nie będzie w stanie zauważyć żadnych śladów na swojej skórze, co też wpłynie na poprawę komfortu życia osób chorych. Warto o siebie dbać, stosując się do wskazówek osób posiadających odpowiednią ilość wiedzy.
Zdrowe nawyki żywieniowe
Dermatolodzy twierdzą, że wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych będzie wspomagało proces regeneracji naskórka. Ważne jest odpowiednie zbilansowanie posiłków, co też może mieć wpływ na wsparcie układu immunologicznego. Dzięki temu organizm może lepiej bronić się przed kolejnymi atakami łuszczycy, a jak wiemy – nawet zwykła infekcja może zaostrzyć objawy łuszczycy. Pamiętać należy o tym, że jest to ten typ choroby, której nigdy nie będzie można całkowicie wyleczyć. Jedząc zdrowo, dbając o siebie, można sprawić, że łuszczyca nie będzie dawała żadnych objawów. Odpowiednia dieta pomoże także zrzucić zbędne kilogramy. Należy wspomnieć, że nadwaga i otyłość może sprawić, że z tym schorzeniem trudniej będzie sobie poradzić – aktywny stan zapalny powoduje trudności w regeneracji naskórka. Tak więc odpowiednia dieta to także odpowiednia waga, co może wpłynąć na poprawę naszego samopoczucia.
Czego nie powinno zabraknąć w diecie na łuszczycę?
Oto najważniejsze pierwiastki i mikroelementy, których nie powinno zabraknąć w przypadku diety na łuszczycę: cynk, selen, białko wysokiej jakości, witaminy C, A, E i z grupy B oraz błonnik. Należy także położyć nacisk na obecność polifenoli, których nie brakuje szczególnie w przyprawach: cynamon, oregano czy tymianek. Wszystkie wymienione składniki odnajdziecie m.in. w warzywach, owocach czy orzechach. Ważne są produkty zbożowe gruboziarniste. Śmiało można także postawić na awokado, które podaje się w różnych formach. Do tego dozwolone jest spożywanie kakao, siemienia lnianego, jak również oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego. Łosoś, makrela, śledź, halibut również polecane są dla osób zmagających się z łuszczycą. Można się w nich bowiem znaleźć kwasy omega-3, które wspierają zdrowie organizmu.