Większość wyraźnych na pierwszy rzut oka objawów niedoboru białka w diecie to objawy fizyczne. Osłabienie odporności i ogólne zmęczenie, obniżenie ogólnej masy mięśniowej, niższa wydolność i brak sił to te najbardziej dotkliwe i najszybciej zauważalne. Nieco bardziej podstępne, trudniej dostrzegalne, ale nie mniej groźne są objawy związane z funkcjonowaniem mózgu czy w ogóle całego układu nerwowego. W artykule opowiadamy o pięciu z nich i jak je niwelować. Sprawdź!
1. Zaburzenia poziomu neurotransmiterów i hormonalne
Białka są niezbędne do syntezy wielu neurotransmiterów takich jak serotonina i dopamina, które regulują nastrój, motywację i ogólną aktywność mózgu. Niedobór białka prowadzi często do zaburzonych proporcji neurotransmiterów (a także hormonów, także płciowych) w organizmie. Owe zaburzenia objawiają się depresją, lękiem czy problemami z koncentracją.
By uzupełnić ilość białka w diecie, włącz do swoich posiłków więcej chudych mięs, nabiału bądź pełnowartościowego białka pochodzenia roślinnego, jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem. Rozważ też stosowanie odżywek białkowych czy innych specjalnych produktów spożywczych (na przykład Nutridrink z apteki Nowa Farmacja) uzupełniających ilość protein w diecie. W ten sposób szybko uzupełnisz niedobory i przywrócisz swojemu układowi nerwowemu pełną sprawność!
2. Obniżenie sprawności intelektualnej
Białko jest budulcem twoich neuronów oraz innych komórek tworzących organ zwany mózgiem, ale także całego układu nerwowego po najmniejszą jego część. Gdy spożywasz zbyt mało białka w stosunku do twojego optymalnego zapotrzebowania, spodziewaj się niestety spadku zdolności poznawczych – twoja pamięć (zwłaszcza krótkotrwała) ulegnie pogorszeniu, zdolność rozwiązywania problemów również. Spadnie także szybkość przyswajania nowych faktów i ogólnego uczenia się czy zapamiętywania nowych faktów.
3. Ryzyko neurodegeneracji mózgu oraz całego układu nerwowego
Chroniczny niedobór białka przyspiesza procesy degeneracyjne w mózgu, zwiększając ryzyko wystąpienia chorób takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Każda komórka twojego ciała potrzebuje białka do regeneracji, zwłaszcza komórki tworzące mózg, nerwy czy pojedyncze neurony. Gdy masz go za mało, procesy regeneracyjne nie zachodzą z pełną efektywnością i tak szybko, jak powinny. Efekt? Groźne choroby neurodegeneracyjne w przyszłości i obniżona sprawność intelektualna w stanach poważnego lub chronicznego niedoboru białka!
4. Zmęczenie i brak energii
Białka są niezbędne do produkcji wielu hormonów i enzymów, które regulują metabolizm i poziom energii. Ich niedobory prowadzą między innymi do chronicznego zmęczenia, braku energii i ogólnego spadku wydajności umysłowej. Proste obliczenia matematyczne stają się niezwykle wymagające. Przypomnienie sobie słowa, które miało się na końcu języka, nagle przestaje być możliwe. Zadania wymagające abstrakcyjnego myślenia trudno nawet rozpocząć, a co dopiero mówić o ich sprawnym wykonaniu! Oto kolejny skutek neurologiczny związany z niedoborem białka w twojej codziennej diecie!
5. Zaburzenia nastroju i zachowania
Niedobór białka wpływa niszcząco na zdolność twojego organizmu do regulacji nastroju. Zaburzona synteza różnych hormonów oraz neurotransmiterów i ich nieprawidłowe działanie prowadzi do wyraźnych wahań emocjonalnych, obniżenia nastroju, drażliwości czy apatii. To szczególnie niebezpieczne w przypadku osób, które walczą z depresją lub innymi zaburzeniami psychicznymi
Zapobieganie niedoborom białka jest kluczowe dla zachowania zdrowia mózgu i ogólnej sprawności umysłowej. Regularne włączanie do diety źródeł wysokiej jakości białka, takich jak chude mięsa, nabiał, rośliny strączkowe czy suplementy typu Nutridrink, może pomóc w utrzymaniu optymalnego funkcjonowania układu nerwowego. Pamiętaj, aby dbać o zbilansowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia, by cieszyć się nim w pełni przez długie lata!